Köpekler bizden daha iyi işittikleri için, muhtemelen bizden daha iyi görebildikleri varsayımı; Köpekler Dünyayı Nasıl Görür? yazımızı daha da ilginç kılmaktadır. Okumaya devam edin lütfen.
Köpeklerin bizden daha iyi işittikleri için muhtemelen bizden daha iyi görebildikleri varsayımı altında olabilirsiniz. Tabii ki bu olmak zorunda değildir.
Bir köpek gözünün anatomisine ve köpek görüşünün bizimkiyle nasıl karşılaştırıldığına bir göz atalım; renkleri görmekten yan görmeye ve karanlıkta görmeye.
Köpek Göz Anatomisi
Bir köpeğin gözünün anatomisi, bir insan gözününkine çok benzer. Mesela köpeklerin insanlarda olduğu gibi üst ve alt göz kapağı vardır.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok benzerlik vardır:
- Sclera: Gözün beyazı olarak adlandırılır. Ancak Sert, lifli tabakadır.
- Kornea: Gözün ön kısmında; kolayca yaralanabilen ince, şeffaf tabakadır.
- Konjonktiva: Köpekler heyecanlandığında, alerjisi ve göz enfeksiyonu olduğunda, iltihaplanıp pembeleşebilen, göz kapaklarının astarıdır.
- İris: Gözün düz kas içeren; göze giren ışığı ayarlar ve göz bebeğinin boyutunu kontrol eder. Renkli kısımdır.
- Göz bebeği: İrisin ortasındaki siyah alan; Parlak ışıkta büzülür. Loş ışıkta genişler.
- Lens: İris arkasında bulunur. Işığı retinaya odaklamak için şekil değiştirir.
- Retina: Göz arkasında bulunur. Işığı ve hareketi algılayan çubuk foto reseptörlerini içerir. Renkleri algılayan, koni adı verilen, reseptörleri içerir.
Ancak Köpekler insanlarda bulunmayan göz yapılarına sahiptir:
- Tapetum lucidum: Retinanın arkasında bulunan, tapetum lucidum, ışığı retinadan yansıtarak foto reseptörler için mevcut ışığı arttırır. Hayvanlar geceleri daha iyi görürler. Işık hayvanın gözünden yansıdığında bu hayvanın gözlerini parlıyormuş gibi görünmesini sağlar.
- Üçüncü göz kapağı: Niktitant; zar olarak bilinen üçüncü göz kapağı beyazımsı renktedir; gözün köşesi ve burnun yakınında bulunur. Gözü çizilmelere karşı korumaya yardımcı olur. Köpek; gözyaşı üretmeye yardımcı olmak için göz kırptığında, gözün üzerinde hareket eder.
Bir Köpeğin Göz Renkleri Nelerdir?
Bir köpeğin gözünün irisi yada renkli kısmı; kahverengi, mavi, altın rengi ve ela olabilir. Kahverengi çoğu köpek için baskın renktir. Köpeklerin gözü iki farklı renkte olabilir.
Bir köpeğin açık renkli (mavi) gözleri varsa bu onların görme sorunlarının olduğunu göstermez. İris pigmentasyonu, ırka, yüzün rengine, genetiğe bağlı olarak değişir.
Köpeklerin 20/20 Görüşü Var mı?
Köpekler nesneleri insanlar kadar iyi göremezler. Normal insan görüşü 20/20’dir. Çoğu köpeğin görme keskinliği 20/75’tir. Köpeğin bir cismi görebilmesi için 20 fit uzakta olması gerekir; bir kişinin de 75 fit uzaktan görebilmesi gerekir. İnsanlar tarafından yaygın olarak gören göz köpekleri olarak kullanılan bir cins olan: Labrador Retrieverler, 20/20’ye yakın daha iyi görme yeteneğine sahiptir.
Köpekler Yakın Görüşlü mü yoksa Uzak Görüşlü mü?
Bir köpeğin görüşü bulanıktır. Eğer köpek insan olsaydı; miyop olarak kabul edilirdi. Sınıftaki tahtayı, yoldaki yol levhasını; uzakta nesneleri görebilmek için gözlüğe ihtiyaç duyardı.
Köpekler Hareketleri İyi Görebilirler mi?
Köpeklerin retinalarında insanlardan daha fazla çubuk vardır. Çubuklar şekle, harekete ve loş ışığa duyarlıdırlar. Köpekler, hareket eden nesneleri sabit nesnelerden çok daha iyi görebilirler. İnsanlardan 10-20 kat daha fazla hareket duyarlılığına sahiplerdir.
Köpekler vücut duruşu ve hareketindeki küçük değişiklikleri yakalayabilirler. Bu, köpeklerin el hareketlerini kullanarak sessiz ipuçlarıyla eğitilmesinin bir nedenidir.
Köpekler Karanlıkta Görebilirler mi?
Köpeklerin karanlıkta bizim görebildiğimizden daha iyi görmelerini sağlayan birkaç anatomik avantajı vardır:
- Retinalarında loş ışıkta daha iyi işlev gören daha fazla çubuk
- Göze daha fazla ışık girmesini sağlayan daha büyük bebek
- Retinaya daha yakın olan ve görüntüyü daha parlak hale getiren bir mercek
- Işığı yansıtan ve daha iyi gece görüşü sağlayan tapetum lucidum
Köpekler Renkleri Görebilirler mi?
Köpekler yalnızca mavi ve sarı tonlarında rengi görür ve sadece iki rengi görebildikleri için; dikromatik görüşe sahiptirler. Gri tonlarını görebilirler. Kırmızı, turuncu ve yeşil renkler bir köpeğin renk tayfının dışındadır. Bu renkleri köpekler göremezler. Avcılar görünmek için turuncu giyerler. İnsanlarda trikromatik görme denilen şey vardır, bu da köpeklerden çok daha fazla renk görebildiğimiz anlamına gelir.
Köpeklerin Yan Görüşü Var mı?
Bir köpeğin gözleri 20 derecelik bir açıyla bizimkinden biraz daha uzaktadır. Bu daha büyük görüşe ve bir köpeğin çevresel (yan) görüşünün artmasına neden olur.
Bir Köpeğin Görüşünü Nasıl Kontrol Edersiniz?
Köpekler bir göz çizelgesi okuyamaz. Okuma, yazma bilmeleri gerekmez. Görme keskinliği olarak bilinen iyi görüşe daha az ihtiyaçları olduğundan, bir köpeğin görüşünü kontrol etmek çok basittir.
Bir köpek bir odaya kapıdan girebiliyorsa yada bir muayene odasındaki bir engel parkurunda parlak ve loş ışıkta gezinebiliyorsa; iyi bir görüşe sahip oldukları söylenir. Köpek göz uzmanları yada veteriner göz doktorları; köpek göz muayeneleri yapıp görüşlerini kontrol edip; katarakt ameliyatı gibi köpeklerin daha iyi görmelerine yardımcı olmak için; ameliyat yapabilirler.
Köpeklerle ilgili yazılar için tıklayın
Köpeklerle ilgili google aramaları.
2 Comments